[ Mottó ]

Milyen jövőbeli kockázattal nézünk szembe ? (Két saroknyi területen rövidesen akár 1500 ember lakhat a Helyi Építési Szabályzat alapján)

Mindenek előtt szögezzük le a legfontosabbat: fontosnak tartjuk a területtel kapcsolatos folyamatos párbeszédet és hogy komolyan vegyék az...

2017. március 28., kedd

Nyílt levél Gyömrő Város alpolgármestere és képviselő-testülete részére HÉSZ módosítás indítványozása tárgyában

Tisztelt Alpolgármester Úr!
Tisztelt Képviselő Urak!



Gyömrő Liget lakosai 2017. március 21-én „Élhető Gyömrőért” mottóval petíciót indítottak (https://www.peticiok.com/elheto_gyomroert) a Gyömrő Liget városrészben a 14/2011. (V. 20.) sz., a település Helyi Építési Szabályzatáról és Szabályozási Tervéről szóló rendeletben (továbbiakban HÉSZ) Vt-10 övezeti besorolású telkeken várható magasház-építésekkel szembeni tiltakozásul. A lakosság aggodalmát fejezte ki a meglévő infrastruktúra túlzott megterhelése és a környéken az elmúlt években kialakult városkép lerontása, ezzel együtt a területen lévő ingatlanok várható értékvesztése kapcsán. Úgy véljük, a városrész és a város teljes lakossága valamint a közfeladatok ellátására és a közszolgáltatások megszervezésére kötelezett önkormányzat érdekei szorosan egybeesnek, ezért kérjük az önkormányzat minden törvényes és etikus lehetőségre kiterjedő intézkedését a veszélyek elhárítása érdekében.
Petíciónkhoz azóta sokan csatlakoztak, válaszüzenetében Mezey Attila alpolgármester úr is támogatta, s kérte, hogy a lakossági petícióhoz való csatlakozással minél többen támogassák az önkormányzatot. A tömeges tiltakozás újabb hivatkozásul szolgálhat a megfelelő esetekben az elutasító tartalmú városképi vélemények megtételéhez.
Sajnálatos módon, amint arra Alpolgármester Úr is rámutatott, a nemleges városképi vélemény jelen jogszabályi környezetben nem nyújt teljes „immunitást” a városkép-rombolással szemben az építésügyi hatósági eljárások során. Az itt élők szeretnének komolyabb garanciát látni a kialakult városkép megvédésére.
Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (továbbiakban Étv.) 30. § (3) bekezdése életszerűen szabályozza az önkormányzat helyi építési szabályozással kapcsolatos kárfelelősségét: az ingatlanhoz fűződő korábbi, HÉSZ alapján keletkezett építési jogok keletkezésétől számított 7 év eltelte után csak a használat gyakorlásába való beavatkozásért és csak akkor jár kártalanítás, ha a változtatás a korábbi használatot megnehezíti vagy ellehetetleníti.
Álláspontunk szerint az Étv. rendelkezéseit figyelembe véve a képviselő-testület mozgástere nem korlátozott a HÉSZ módosítása tekintetében.




Figyelemmel a fent vázolt helyzetre, mely szerint jelen állás szerint sem a lakosságnak, sem az önkormányzatnak nincs megfelelő biztosítéka a városkép megvédésére, indítványozzuk, hogy a képviselő-testület az eljárásrendnek megfelelően készíttesse elő, bocsássa társadalmi egyeztetésre, majd a következő rendes vagy rendkívüli ülésén vegye napirendre a HÉSZ módosítását, a Vt-10 besorolású övezet építési magasságának és beépíthetőségének felülvizsgálata érdekében, azzal a céllal, hogy az említett övezet a már kialakult környezetébe illeszkedjék.
Tekintettel a közelgő polgármester választásra, annak érdekében, hogy ügyünk mentesülhessen a különböző politikai vonatkozásoktól, a lakosság nevében nyomatékosan kérjük, hogy a képviselő-testület minél előbb, de legkésőbb 2017. április 23. előtt hozza meg döntését.


Gyömrő, 2017. március 28.


Tisztelettel:
                                                                Gyömrő felelősen gondolkodó lakosai nevében

                                                                                    a petíció írói és aláírói