[ Mottó ]

Milyen jövőbeli kockázattal nézünk szembe ? (Két saroknyi területen rövidesen akár 1500 ember lakhat a Helyi Építési Szabályzat alapján)

Mindenek előtt szögezzük le a legfontosabbat: fontosnak tartjuk a területtel kapcsolatos folyamatos párbeszédet és hogy komolyan vegyék az...

2017. március 27., hétfő

Mit tehet még a lakosság a Gyömrő Liget lakópark magasház-építéseivel kapcsolatban?

Mezey Attila alpolgármester úr pozitívan reagált a lakosság kérésére. A csoportba írt hozzászólásából ide két mondatot emelnék ki (a teljes szöveg alább olvasható, alpolgármester úr posztjában):
"Teljesen egyetértek a petícióban megfogalmazott véleménnyel, ami egybevág a városvezetés álláspontjával is. Örülök, hogy megfogalmazásra került és arra kérek mindenkit, hogy támogassa azt. Ez ugyanis muníciót és hivatkozási alapot jelent számomra, amikor fel kell lépni a túlterjeszkedő építtetői igényekkel szemben. A nagyszámú lakossági véleményt figyelembe kell venni. Erre szeretnék a jövőben is nagy hangsúlyt fordítani."
Nagyon fontosak és szívmelengetőek alpolgármester úr szavai. FOLYTATNI KELL, AMIT MEGKEZDTÜNK, ÍGY AZ ÖNKORMÁNYZATUNKAT ÉS AZ ÜGYÜNKET IS TÁMOGATJUK
1. Aki még nem tette meg, csatlakozhat a petícióhoz itt:
https://www.peticiok.com/elheto_gyomroert
Aki megtette, az felhívhatja a szomszédja figyelmét, hogy csatlakozzon a petícióhoz és ehhez a facebook csoporthoz is.
MINDEN gyömrőit érint, az önkormányzatunkat is támogatjuk vele, tehát ez teljes mértékben gyömrői közügy. Mutassátok meg a petíciót és alpolgármester úr levelét akinek csak tudjátok.
2. Az építési engedélyezési eljárásba az érintett lakóknak (akik az építkezés mellett laknak) időben be kell lépni.
15 nap áll rendelkezésre a hatósági döntés megtámadására.
A hatóság értesítést küld az általa érintetteknek vélt tulajdonosoknak. Kapott már valaki ilyen értesítést?
Nem vagyok benne biztos, hogy az utca túloldalán lakóknak is küldenek. Ezért időben be kell jelentkezni az adott helyrajzi számon beadott engedélyhez ügyfélként az elsőfokú általános építésügyi hatósághoz, ez Monor Város Önkormányzat Jegyzője.
Nem lenne jó, ha mindenki hívogatná őket, ezért ezt szervezetten kellene csinálnunk.
Alpolgármester úrtól is kérhetünk levélben tájékoztatást, hogy hány ilyen engedélyt javasolt / nem javasolt eddig városképi véleményével.
3. Felkérhetjük a képviselőnket, hogy nyújtson be előterjesztést a helyi képviselőtestülethez a Helyi Építési Szabályzat módosítására vonatkozóan. A javaslatainkat meg kell fogalmazni. A városi főépítésszel is lehetne egyeztetni ebben az ügyben.
4. Az érintett lakóknak el lehet gondolkodni a polgári peres kártérítési igények előkészítésén, hiszen lehet esély nem kevés kártérítés megítélésére. Az ismereteket, tapasztalatokat át lehet adni egymásnak arra az esetre, ha máshol is épülne környezetétől elütő ház. A kárigény lehetősége arra is ösztönzi az építtetőket, hogy átgondolt és egyeztetett terveket készítsenek elő.

Építésügyi hatóság -- tájékozódás az építési ügyekben


Az építésügyi hatóság tájékoztatása alapján jelen állás szerint 2013. január 1. óta náluk nem indult eljárás a telkekre vonatkozóan, kivétel azt az egyet, amin jelenleg is épül a ház.

Az építési engedélyezési eljárás elektronikus indításához e-naplót kell nyitni.
Ez itt követhető: https://www.e-epites.hu/ (Keresés helyrajzi szám szerint menüponra kattintva)

A most épülő az 5750-es.
A két tömb pedig 5750-5757 közötti, valamint 5742-5745 közötti helyrajzi számokon van.

Arra számítsatok, hogy bármilyen eljárás indul, arról nem kaptok értesítést, mert mindenki az utca túloldalán lakik, így a hatóság hivatalból nem tart érintettnek (de be lehet jelentkezni az eljárásba). Tehát azért nektek kell tenni, azaz folyamatosan figyelni és írni a hatóságnak...

A hatóságtól folyamatosan érdeklődünk a beadott építésügyi engedélyeztetési eljárásokkal kapcsolatban.

A legfeljebb 300 négyzetméter összes hasznos alapterületű új lakóépület építése azonban csak egyszerű bejelentéshez kötött. Azaz egyszer csak megjelenik az e-naplója a fenti weboldalon.

Az építtető az építési tevékenységet a kivitelezés tervezett megkezdése előtt 15 nappal -  a nevének és lakcímének, szervezet esetén a megnevezésének és székhelyének megjelölésével, kizárólag elektronikus úton bejelenti a kormányrendeletben kijelölt szervnek,

Ha a tervező a tervezés során a közműellátás és az égéstermék-elvezető megvalósítása érdekében az arra jogosult szolgáltató hozzájárulását vagy jóváhagyását kéri, és arra nyolc napon belül nem kap érdemi választ, a hozzájárulást vagy jóváhagyást megadottnak kell tekinteni.

Mezey Attila alpolgármester úr válasza a petícióra

Kedves Csoporttagok!
Köszönöm, hogy elfogadták jelentkezésemet a csoportba. Ennek köszönhetően több információt látok majd a Liget lakóparkban élőket, vagyis Önöket foglalkoztató kérdésekről.
Első bejegyzésemet egy aktuális témával kapcsolatban szeretném megtenni.
Közvetlenül is megküldték részemre a tömbházas társasházi beépítés elleni petíciót így olvastam annak tartalmát. Az alábbiakban szeretném egy bejegyzés terjedelmébe sűrítve megosztani Önökkel, a témával kapcsolatos véleményemet illetve néhány információt.
A jelenlegi helyzet:
A liget lakópark területének parcellázása óta, a törvénymódosítások miatt hatalmas változás következett be az építési engedélyek kiadásában, illetve az építésügyi szabályokban. Nagy sajnálatunkra a városunkban évtizedek óta működő építéshatósági engedélyezést elvonták a városoktól így azok átkerültek a járásszékhelyekre, esetünkben Monorra. Így az építési engedélyek kiadására igen csekély ráhatása van önkormányzatunknak. Ez az egyik legnagyobb probléma.
Az építési engedélyezési eljárások is nagy mértékben fellazultak. Például a 300 négyzetméter alatti épületekre már nem is kell építési engedélyt kérni. Az építési engedély köteles épületek esetében is sokkal nagyobb a szabadság, mint régebben. A telektulajdonosok által megszerzett jog pedig nem csorbítható, ami vonatkozik a lakásszámokra is. Ez a másik nagy probléma.
A témával kapcsolatos véleményem:
Előre bocsájtanám, hogy ebbe a kérdésbe semmilyen módon nem kívánnám belekeverni a jelenleg zajló polgármester választási kampányt. Az ügyben, mint 15 éve dolgozó alpolgármester és mint jelenleg a polgármesteri jogkörök gyakorlójaként kívánok szakmailag állást foglalni.
Véleményem szerint Gyömrőnek meg kell őriznie egy békés, nyugodt, kellemes lakókörnyezetet nyújtó KERTVÁROS (!!) jellegét. Olyannak kellene maradnia amilyen eddig is volt, amiért a Liget lakóparkba is költöztek eddig az emberek. Ebbe nem férnek bele a húsz-harminc- negyven lakást tartalmazó tömbházak. Ez teljesen felborítaná a meglévő kertvárosi hangulatot és nyomasztó túlzsúfoltságot eredményezne.
Az ingatlanok esetében a maximálisan építhető lakásszám nem jelenti azt, hogy kötelező is ennyit építeni (!!). Néhány társasház léte elfogadható, ha azok mondjuk tíz lakást tartalmaznak.
Teljesen egyetértek a petícióban megfogalmazott véleménnyel, ami egybevág a városvezetés álláspontjával is. Örülök, hogy megfogalmazásra került és arra kérek mindenkit, hogy támogassa azt. Ez ugyanis muníciót és hivatkozási alapot jelent számomra, amikor fel kell lépni a túlterjeszkedő építtetői igényekkel szemben. A nagyszámú lakossági véleményt figyelembe kell venni. Erre szeretnék a jövőben is nagy hangsúlyt fordítani.
Mi lehet a megoldás?
Mint írtam az építéshatóság nem nálunk működik. Egy kézzelfogható eszköz maradt számunkra, ez pedig a Településképi vélemény melyet a polgármester jogköre kiadni az építési engedélyekhez. Ha ez elutasító abban az esetben ezzel megakadályozható elvben a nem kívánatos építkezés. Ezt a véleményt városunkban egy szakértői munkacsoport, mint tanácsadó testület bírálja el. Ez a városkép bíráló munkacsoport, melynek tagjai, tervezők, főépítészek, és szakemberek ezen a területen. Ezzel a testülettel szeretnénk fellépni a tömbházas beépítés ellen és megakadályozni, hogy 150-200 lakásos lakótömb épüljön a Liget lakópark szívében. Ezt a munkát már meg is kezdtük így bejegyzésemhez csatolok egy anonimizált elutasító határozatot, melyet pont a petíciót megelőzően adtunk ki egy több mint harminclakásos épület építése ellen. (Nem egy esetben történt már ilyen és a jövőben következetesek akarunk lenni ebben.) Ebből látható, hogy milyen indokokkal lehet és kell a jövőben elutasítani az ilyen építkezésekre irányuló kérelmeket. Ezek az indokok nagyon is jogosak, ha valaki végiggondolja azokat. Az építési vállalkozók, pedig el kell, hogy fogadják, hogy annyi lakás után realizálhatnak profitot, amennyit a lakópark el tud viselni.
Szóval köszönöm a lakóközösségnek, hogy mellettünk önszerveződéses formában felemelte szavát a túlzó építkezésekkel kapcsolatban. Kérem, hogy a jövőben véleményükkel és a petícióval támogassák munkánkat mellyel az Önök véleményének megfelelően szabályoznánk az építkezések számát. A mellékelthez hasonló elutasításokkal remélem hatékonyan tudunk majd tenni annak érdekében, hogy a Liget lakópark továbbra is rászolgáljon jellegével nevére.
Köszönöm hozzáállásukat és kérem, hogy legyenek összetartó baráti lakóközösség. Ez mindenki számára csak előnyt jelent.
(A kiemelések a szerkesztőtől származnak)

Nemleges városképi vélemény -- minta:
https://drive.google.com/open?id=1C52QrUvW7DVV-JhVAVIsWp7BHwavMxzwHCZaL-4Jiro


GYÖMRŐ VÁROS Önkormányzat
Polgármestere
_________________________________________________________________________________________________________________


2230 Gyömrő, Fő tér 1.
Tel: 06/29-330-011/115   Fax: 06/29-330-078


Ikt. sz.:


Polgármesteri Településképi Vélemény


A kérelmezett építés tárgya, rövid leírása:    Gyömrő, Beregszászi u. ….alatti ingatlanra tervezett többlakásos lakóépület építése


Az építési tevékenységgel érintett ingatlan címe:
                                                                                                                                    
                                             Gyömrő, Beregszászi utca …..  házszám,  …… hrsz


Kérelmező neve:           
Címe:    ………………település,  …………..   u.  …………   házszám
e-mail címe: telefonszáma:


Kérelemhez benyújtott mellékletek:


                                              - elektronikusan benyújtott tervdokumentáció
Polgármesteri vélemény


                                  A tervezett építési tevékenységet engedélyezésre


      nem  javasolom.


Indokolás: - a tervezett lakóépületek nem felelnek meg a Kóczán úti lakóparkban kialakult környezeti állapotnak, a környező telkek kialakult terhelésének, az építési telkek tervezett terhelése túlzott, mind a lakásszámot, mind a parkolást tekintve.
  • a tervezett épület tömbszerű tömege idegen településrész jellegétől, a városképbe nem illeszkedik.
  • a parkolók kialakítása, közterületi kapcsolata az önkormányzat számára nem elfogadható, mivel a terv szerint az épületek körüli parkoló a közterületből 2,5 m-es sávot elfoglal. A teremgarázs szűkös, a pillérek elhelyezéséből adódóan a teremgarázs parkolóinak használata nehézkes, így a közterület igénybevétele tovább növekszik. A parkolásról az önkormányzattal megállapodás nem született.
  • a 4 db telken elhelyezésre kerülő 112 db lakás szennyvíz közműellátása a közműszolgáltató tájékoztatása szerint nem biztosítható, mivel a meglévő szennyvíztisztító telep, illetve a település egyes részein a hálózat kapacitása ehhez nem elegendő.
  • telekalakítás még nem történt meg, így a benyújtott terv nem tesz eleget a hatályos HÉSZ előírásainak.
  • a 2017. február 15-én kiadott Tervtanácsi véleményben foglalt kikötések alapján a tervdokumentáció átdolgozása szükséges.


  • 2      -


 „Tervtanácsi vélemény:
A tervdokumentációt engedélyezésre kikötéssel javasolja a tervtanács.


Indoklás, kikötés:
Szülessen megállapodás az önkormányzattal a telekalakítást, a lakások és üzlethelyiségek számát, továbbá a közterületi parkolóhelyek számát és kialakítását illetően. A megállapodás rendezze a járdák és csapadékvíz elvezetés megoldását és kezelését is.
Az építészeti kialakításban egységesen alkalmazott körbefutó, látszóbeton keretezés nehézkessé teszi a tömeget, merevvé az utcai homlokzatot, ezért átalakítása, vagy elhagyása javasolt.
A zártsorúság felnyitásánál és a sarkokon a magastető látványának megmutatása, erősítése, továbbá az utcai homlokzat finomabb, udvarihoz hasonló kialakítása javasolt.


További, nem településképi észrevételek:
A belső elrendezésű természetes megvilágítás és szellőzés nélküli közlekedők és lépcsőház szűkek, megoldásuk az épületek színvonalától elmaradnak.
A lakásokat, liftet és közlekedőket elválasztó falak zajgátlása nem megoldott.
A talajvíz elleni szigetelésre, a terület jellege miatt nagyobb gondot kell fordítani.”


A településképi vélemény ellen önálló jogorvoslatnak nincs helye, az csak az építésügyi hatósági ügyben hozott döntés keretében vitatható.


Jelen véleményt a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 21-22. §-a, valamint a településképi véleményezési eljárásról szóló 13/2014. (IX. 23.) önkormányzati rendelet alapján adtam ki.


Gyömrő, 2017. március 21


Mezey Attila
alpolgármester