[ Mottó ]

Milyen jövőbeli kockázattal nézünk szembe ? (Két saroknyi területen rövidesen akár 1500 ember lakhat a Helyi Építési Szabályzat alapján)

Mindenek előtt szögezzük le a legfontosabbat: fontosnak tartjuk a területtel kapcsolatos folyamatos párbeszédet és hogy komolyan vegyék az...

2017. július 3., hétfő

2017. július 3. 18:00 Lakossági fórum: Tájékoztató a településképi arculati kézikönyv és a településképi rendelet készítésének megkezdéséről


Talán a nyár kezdetének és a munkábajárók számára kedvezőtlen időpontnak is köszönhető az extrém alacsony lakossági részvétel a tegnapi fórumon Pedig ez volt a településképet meghatározó helyi eszközök készítésének megkezdéséről szóló nyitó lakossági fórum...

Ez azért is sajnálatos, mert dacára annak, hogy a "településkép" egy elvont, légies fogalomnak tűnik, amihez kevés közünk lehet, leginkább mégis a lakosság lesz az érintettje az ebből előálló realitásoknak. És később már nagyon nehéz változtatni rajta.

Gondoljunk csak arra pl., hogy a telekszomszéd háza milyen hatással van a már kész házak benapozására, vagy egyéb tájolással, kert, beálló-, nyílászáró- és teraszkialakítással járó következményekre, amik szinte megváltoztathatatlanul befolyással lesznek az ott lakók magasabb szintű életminőségére.
Nem is beszélve a járdák, utak (ne adj isten parkok ... ebben sajnos mi nem vagyunk közvetlenül érintettek) kialakításának, használatának a közjót ténylegesen szolgáló szabályairól. Ezeket a szabályokat most egy átfogó, kódex jellegű eszközrendszerrel megújítja az építésügyi szakma és politika. Hogy ez a rendszer jobb lesz-e vagy rosszabb, mint az előző volt, az véleményes kérdés...

Mindenesetre most jött el az ideje a helyi szabályok, keretek megújításának is.
A jogszabály pedig vastagon előírja, hogy ebbe a munkába a lakosságot érdemben be kell vonni. Ennek a folyamatnak egy 0. lépése volt most ez az indító fórum.

A fenti témákon túl még sok-sok mindenről szól ez a történet. A témák sokszínűségét Gubán Sándor főépítész úr mutatta be nekünk (ld. pdf lent). A vetített előadás során végigmentünk a Településképi Arculati Kézikönyv kötelező és ajánlott tartalmi elemein.

A fórumot egyébként Mezey Attila polgármester úr nyitotta és vezette. A fórum megnyitása után többek között elmondta, hogy informális egyeztetésen a "magasházas telkek" jelenlegi tulajdonosai beleegyeztek, hogy legfeljebb 10 vagy 15 lakásos, legfeljebb egyemeletes házak fognak épülni.
Nem tudom, hogy a jelenleg már vállalkozó tulajdonában lévő telkeken kívül ezt az úriemberek közötti szóbeli egyezséget a (tudjukmelyik) bank a telek értékesítésekor hogyan fogja az új tulajdonosnak "áthagyományozni", de mindenesetre nagyon biztató, hogy az építési vállalkozók polgármester úr tájékoztatása szerint belementek ebbe az egyezségbe. Azt gondolom, hogy az önkormányzat és a városvezetés ilyen irányú bármilyen erőfeszítését Gyömrő teljes lakossága egy emberként támogatja.

Ezeken kívül a fórumon kevés konkrétum hangzott el. Egyelőre nem tudni, hogy mi lesz a lakossággal is folytatandó partnerségi egyeztetés menete. Ennek részletszabályairól is az új jogszabály (314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 29. és 29/A §) szerint rendeletet kell alkotni az önkormányzatnak. Erről sajnos nem esett szó a fórumon. Pedig még a vélemények figyelembe vételéről is rendelkeznie kell az önkorinak. Egyelőre viszont még nagyon nem tart ott a dolog, hogy erről beszélnének, mert teljesen tanácstalan volt mindenki, amikor erről faggattuk őket. Sőt arról sem hangzott el semmi, hogy ezt a jogszabályt mikor készítik el. Nyilván a folyamat elején kellene.
A városképi rendelet, ami sokkal fontosabb és fajsúlyosabb lenne, mint az arculati kézikönyv - mi több a kézikönyv, ha jól értettem ennek a rendeletnek a melléklete lesz - szintén semmilyen szerepet nem kapott még ezen a fórumon. Szóval érdeklődéssel várjuk a folytatást.

Az egyetlen megragadható és továbbadható konkrétum véleményem szerint az volt, hogy fotókat várnak jó példákról. Homlokzatok, kerítések, utak, építészeti megoldások stb. De azt még nem tudni egyelőre, hogy hova kell ezeket feltölteni vagy elküldeni.

Azt gondolom, hogy a fotóknál sokkal több dologgal is hozzájárulhatunk a munkához. Tegnaptól számítva 8 napunk van észrevételek megtételére, ez ugyan nem hangzott el és az sem, hogy kinek küldjük, de nem tévedünk, ha ezeket megküldjük határidőn belül az önkorinak.

Aki tud jó fotókat csinálni, azt is érdemes gyűjteni. Jó lenne pl. kitalálni, hogy mitől lesz tényleg liget a Liget, mert egyelőre, hááát...
De biztos másnak is ezer ötlete lenne. Pl. hogy lehet jól kertet, parkolót stb., új házat csinálni. Különösen a jelenleg magasházas területekre lenne jó arculatot javasolni. Mert az a tömb lesz a legmeghatározóbb arculat az alvégen. Az új magasház már nagyon siralmasan rontja az arculatot. A tető is nagyon ocsmány és az ablakok is nagyon kicsik és hülyén vannak elhelyezve. Rossz példának tökéletes. Ehelyett kellene jó, magas-, emeletes, meg földszintes ház mintákat fényképezni, nem feltétlenül Gyömrőn, hiszen mi nem a történelmi részen vagyunk. Mindegy, hogy honnan jön a minta, csak illeszkedjen az éppen lerondításnak indult korábbi arculathoz. A felvégen meg szintén érdemes a beépítetlen területekkel kapcsolatban ötletelni.

A tervezetről pedig újból tájékoztatást kell majd tartani a jogszabály szerint, ott megint lesz szóbeli és nyolcnapos írásbeli véleményezési lehetőség.

A fentiek nem a tájékoztatón hangzottak el, de a jogszabályok ezeket a szabályokat tartalmazzák, tehát ezek teljesülését ellenőrizhető módon biztosítani köteles az önkori.
Érdemes élnünk a lehetőséggel.

Ez a minta (fiktív település) került kivetítésre:
http://www.kormany.hu/download/f/5a/f0000/magyarszephely_tak.pdf

Itt pedig az építésügyi irányítás szakemberei által készített segédanyag a helyi szakemberek számára. Talán ez az érdekesebb:
http://www.kormany.hu/download/b/6a/f0000/TAK_oktat%C3%B3_j.pdf