[ Mottó ]

Milyen jövőbeli kockázattal nézünk szembe ? (Két saroknyi területen rövidesen akár 1500 ember lakhat a Helyi Építési Szabályzat alapján)

Mindenek előtt szögezzük le a legfontosabbat: fontosnak tartjuk a területtel kapcsolatos folyamatos párbeszédet és hogy komolyan vegyék az...

2017. március 21., kedd

Milyen jövőbeli kockázattal nézünk szembe ? (Két saroknyi területen rövidesen akár 1500 ember lakhat a Helyi Építési Szabályzat alapján)


Mindenek előtt szögezzük le a legfontosabbat: fontosnak tartjuk a területtel kapcsolatos folyamatos párbeszédet és hogy komolyan vegyék az igényeinket. Senki nem kereste meg az itt élőket azzal, hogy milyen beruházásokat terveznek ide. Ezen a helyzeten változtatni kell, hiszen olyan kockázatokat rejt a terület építészeti túlterhelése, ami nem csak a szomszédságot, hanem a szélesebb környezetet is érinteni fogja.

Kinek az érdekét szolgálja a tárgyalási folyamat?

Középtávon mindenkiét, rövidtávon a profitérdekeltséggel rendelkezők érdekeit sérti, de a profitszerzés minél nagyobb mértékű biztosítása szintén közös érdek.

Az itt lakók szeretnék megőrizni ingatlanjaik és környezetük értékét. Hosszú távon fenntartható környezetet szeretnének.

Az ide költözők minden bizonnyal ugyanezt szeretnék a majdani új lakásaikkal kapcsolatban.

Az önkormányzat nem tud időben felkészülni arra, hogy a terület ide tervezett (vagy a későbbeikben terveződő) beruházásainak hatásait kezelni tudja. (Hosszabb távon sem.) Így a folyamat a stabilitás elvesztésével járhat. A stabilitás elvesztése pedig minden Gyömrőn élőre is hosszú távon kihatással lesz.

Mi is a közvetlen tét tulajdonképpen?

Ha nem történik kedvező lépés, és minél előbb nem épülnek be garanciák a szabályozásba, óvatos becsléssel ezen a két saroknyi területen rövidesen kb. 1500 ember is lakhat. Ez olyan laksűrűség, ami kezelhetetlen problémákat fog előidézni. És ez a helyzet, hogy stílusosan fejezzem ki, be lesz betonozva.

Hogy jön ki ez a szám?

A 15 darab 12 méter építési magasságú magasház megépítésére kijelölt telek közül egyen a napokban épül egy 22 lakásos projekt a lakóparkban. Két hasonló méretű társasház már megépítésre került. Ezek tapasztalatait érdemes lenne kiértékelni, ugyanis azokkal voltak-vannak problémák. Újra kiderült, hogy agyagos talajba nem célszerű mélygarázst építeni.
Egy telken a tereprendezés lezajlott, azonban valószínűleg Gyömrő elutasító városképi véleménye miatt az építésügyi engedélyeztetés még nem indult el.

A 12 méteres megszabott építési magasság akár 40 lakásos beruházást is megengedhet. 
Ebből még a legoptimistább becsléssel (3 szintes házak) is kiszámolhatunk 1000 itt lakót.

A magasházas terület környezetébe nem illő kijelölése nagyon szerencsétlen koncepció. Nem igazán jellemező az ilyen szélsőségesen vegyes városkép a hasonló lakóparkokban. Talán nem véletlenül Ez valószínűleg egy hibás döntés volt, amit felül kell vizsgálni.

Nem csak a lakóparkban élőket, ide beköltözőket, hanem mindenkit érinthet a probléma.



Összességében az itt lakóknak van a legtöbb pénze a területben, több mint az összes beruházónak. Nem jogi értelemben azt is mondhatnánk, hogy ez a lakópark a miénk (a "mi"-be értve a később beköltözőket is). Ezért joggal szeretnénk, hogy érvényesülhessenek az igényeink. Az önkormányzatnak és a vállalkozóknak kell a mi kedvünkben járni, nem fordítva. Mi pedig oda adjuk a pénzünket és a támogatásunkat, akinek a teljesítményét díjazzuk. Ez így lenne szép és normális, és hosszú távon minden szereplőnek kifizetődő.