[ Mottó ]

Milyen jövőbeli kockázattal nézünk szembe ? (Két saroknyi területen rövidesen akár 1500 ember lakhat a Helyi Építési Szabályzat alapján)

Mindenek előtt szögezzük le a legfontosabbat: fontosnak tartjuk a területtel kapcsolatos folyamatos párbeszédet és hogy komolyan vegyék az...

2017. április 10., hétfő

Mezey Attila alpolgármester úr facebook-csoportban közzétett tájékoztatása

A SOKLAKÁSOS TÖMBHÁZAK KÉRDÉSE
Amint azt ígértem ebben a mai bejegyzésemben a tömbházak építésének témájával foglalkoznék. Joggal tart ez a téma érdeklődésre számot az itt élők körében, hiszen néhány ilyen ház felépülése jelentősen megváltoztathatja a lakópark eddig megszokott napi életét.
Először is azzal kezdeném, hogy fontos dolog egy város fejlődése, fejlesztése. De még fontosabb az, hogy a fejlődés ne csak mennyiségi fejlődést jelentsen hanem magával hozza az életminőség javulását is. Fontos ezért megtalálni a minőségi és mennyiségi fejlődés közötti összhangot. Meg kell őriznünk városunk kertvárosias jellegét és a Liget lakóparknak pedig méltónak kell maradnia elnevezéséhez.
Ezt a gondolatmenetet szeretnénk konzekvensen képviselni a jövőben, minden témával kapcsolatos döntésnél. Ezért születtek már eddig is elutasító döntések. Ha valahova maximum negyven lakás építhető az nem azt jelenti, hogy kötelező is annyit építeni. Ezért üdvözöltem a megjelent petíciót illetve az álláspontunkat támogató minden lakossági vélemény nyilvánítást. Sokan bele sem gondolnak mennyire megváltozna a lakópark hangulata ha néhány telken felépülne kétszáz lakás és megjelenne az oda költözők minimum háromszáz autója.
Köszönettel vettem ezért azt a lakossági kérelmet melyet a közelmúltban juttattak el hozzám. A kérésnek megfelelő határidőben, mai ülésén tárgyalta azt a képviselő testület. A testület egyhangúlag megszavazta a javaslat támogatását így következetesen kiállt az önkormányzat álláspontja és a lakosság véleménye mellett. Tovább engedtük ezzel a javaslatot így az abban foglaltakat figyelembe veszik a település szerkezeti terv módosításánál. Tehát a kérelem egyhangú támogatást kapott.
Fontos azonban tudni és ezzel, a kifogástalan szakmai szövegezésű beadvány összeállítói is tisztában voltak, hogy ez a döntés csak a szerkezeti terv szakhatósági és főépítész általi jóváhagyását követően léphet hatályba. Ehhez egy önkormányzati döntés kevés. Az is fontos, hogy minden rendelkezésünkre álló eszköz komplex alkalmazásával szerezzünk érvényt a tiltásnak. Ilyen eszközök a parkolók építésének ingatlanon belüli előírása vagy a közmű hálózat kapacitásának korlátozottsága.
Remélem a rendelkezésünkre álló eszközökkel, ha jogkörünk csekély is, de sikerül megakadályozni azt, hogy hatalmas negyven lakásos tömbházak rontsák el a Liget lakópark jelenleg kellemes kertvárosias hangulatát. Ehhez kérem majd az itt élők támogatását.

(Kiemelés a szerkesztőtől)